maandag 31 december 2012

Babyborn, meesterstuk, rokje en jaarwisseling

Slaapzak voor pop van Maureen.

Achterkant van slaapzak en jurkje voor pop van buurmeisje.
 
En de voorkant!
Net voor kerst was ons buurmeisje jarig. Ze wilde graag kleertjes voor haar BabyBorn pop. Ik had nog patroontjes van Wollyonline liggen van een jurkje en een slaapzakje. Eerst voor de pop van Maureen een proef slaapzakje gemaakt van restjes stof, daarbij iets te veel geprobeerd het uit de restjes te krijgen waardoor de print voor geen meter doorloopt... Nou ja, het is maar een slaapzak voor een pop. Voor ons buurmeisje daarna ook de slaapzak gemaakt een een bijpassend jurkje. Ze was er erg blij mee. Camiel heeft inmiddels ook een slaapzak voor zijn pop besteld, natuurlijk met een stofje met autootjes er op.

Camiel helemaal blij met z'n nieuwe voorjaar/najaarjas.
Inclusief reflecterende rits, fotografeert zo fijn met flits....

Poging van een foto zonder flits.... Stil staan is moeilijk als je 3,5 bent!

Foto zonder Camiel er in, dan is de jas ook echt te bekijken.
Op de linkermouw (als ie 'm aan heeft) is een embleem bevestigd.

Helemaal dicht geritst ziet het er zo uit.

En dit was het plaatje uit de Ottobre. Mijn exemplaar lijkt toch best ;-).
In Ottobre nr 4 van 2012 stond een patroon van een ontzettend stoer jasje. Wel in de categorie: da's niet makkelijk. Terugkijkend is dit het meesterstuk van 2012. Hier ben ik het meest trots op. Het jasje is maat 98, met de lengte van 104. Hierdoor kan hij 'm zowel komend voorjaar als najaar aan en mogelijk ook nog voorjaar 2014. In tegenstelling tot het patroon voorschrijft, heb ik gekozen voor een gevoerde versie. Dat was meteen leerpunt 1: voering van een jas mag met name aan de achterkant breder zijn dan het achterpand van de buitenkant, dat beweegt fijner. Met hulp tijdens naailes hebben we dit opgelost door er een stukje blauwe joggingstof tussen te doen (want m'n voering had ik net niet mee die keer....). Staat meteen erg leuk aan de kapstok.
Het moeilijkste van de jas waren de paspelzakjes met rits. Ben er zeker twee naailessen druk mee geweest en het was een heel gepuzzel om het goed te krijgen. Als je met je neus er boven op zit dan zie je vast nog kleine schoonheidsfoutjes, maar van een halve meter afstand ziet niemand het. Ook best trots op dus!
De schuine rits viel me mee, alleen het laatste stukje met de hand dicht maken is niet m'n hobby. Het is wel erg netjes geworden. Met de rits had ik geluk, die vond ik voor een klein bedragje bij Jan Sikkens in een restantenbak. Bij het fotograferen kwam ik erachter dat de rits reflecteert. Dat is een leuk extraatje, een stukje veiligheid tijdens het buiten zijn in schemer of donker. Is Camiel in ieder geval goed zichtbaar.

Blij met haar outfit!

Keurig poseren ;-)
Tot slot maakte ik voor Maureen nog een rokje. Eigenlijk lag deze al een tijdje bijna klaar in een tasje te wachten op de onderste rolzoom en elastiek in de taille. Gisteren afgemaakt en ze wilde 'm vandaag meteen aan. Voor dit rokje heb ik de panden van rokje Jolanda van Farbenmix gebruikt, mt 122. Voor het onderste, bruine, deel in joggingstof heb ik een voor- en achterpand gemaakt confrom de gewone afmetingen van dit rokje. Voor het bovenste tricot gedeelte heb ik een extra pand toegevoegd en aan de bovenzijde wat gerimpeld. Tot slot van boordstof een tailleband gemaakt. De kleurtjes en motiefjes zijn ook deze keer uitgezocht bij een paar leuke kniekousen van de Hema. Denk er even roze laarsjes bij en er is een vrolijk setje ontstaan dat ze volgend jaar ook nog prima zal passen.

Jaarwisseling
Dit is het laatste blogbericht van 2012. Niemand wist dat ik voor mezelf een uitdaging had op naaigebied. Mijn doel was om 2012 minstens 24 dingen te naaien. Dat is ruimschoots gelukt:
 • Gepimpte shirts 4x geblogd (vaker gedaan, vooral voor Camiel)
 • Maureen: 1 jumpsuit, 11 jurken, 6 shirts, 8 rokjes, 1 legging geblogd (3 gemaakt), 1 bodywarmer, 2 onderbroekjes en 1 hemd. Totaal: 33 stuks
 • Camiel: 3 shirts en 1 jas. Totaal: 4 stuks
 • Saskia: 1 jurk, 2 shirts, 1 rok en 1 colbert. Totaal: 5 stuks
 • Cadeautjes: 1 schortjurkje, 1 slaapzakje en 1 jurkje voor Babyborn. Totaal 3 stuks
 • Overig: 1 slaapzakje Babyborn, 1 rokje Babyborn, 1 broekpak Babyborn, 8 zakdoekentasjes, 4 voortentgordijnen: Totaal: 15 stuks
Eindresultaat: 60 stuks genaaid en circa 6 stuks gepimpt. Wow!

Nu klinkt het misschien alsof Maureen heel veel kleding heeft en Camiel niets. Dat valt mee, want Camiel is nauwelijks groter geworden het afgelopen jaar. Hij begint nu eindelijk uit kleding te groeien die hij al 3 jaar (!) past, vrij uitzonderlijk voor een kind van 3,5 jaar. Maureen groeit als kool sinds de zomer en bijna alle zomerkleding die ik in 2012 voor haar gemaakt heb is al te klein en doorgeschoven naar de volgende gebruikster. Voor Maureen kan ik in 2013 een nieuwe zomergarderobe gaan maken in mt 122. Ik vermoed dat Camiel nog steeds heel veel past van vorig jaar... Mocht hij opeens een groeispurt krijgen, dan mag ik flink aan de bak.

Voor 2013 zal ik mijn uitdaging wel delen:
 • Ik ga minimaal 12 kledingstukken voor mezelf maken
 • Voor de kinderen naai ik zoveel mogelijk uit voorraad
 • En koop ik zo min mogelijk kleding voor ze (m.u.v. spijkerbroeken, sokken e.d.)
Laat 2013 maar komen!!!

5 opmerkingen:

 1. Super, die jas. Ik heb m ook gemaakt pas voor mijn knul, een echte wintervariant, het is even een werkje maar het resultaat is geweldig. Die reflecterende rits is goed zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De jas is inderdaad een meesterstuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een gaaf jasje en al het andere is ook mooi, maar valt wel in het niet door jasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I love the boy's jacket from Ottobre and want to make it. Did you find matching ribbing or use the same fabric for the cuffs and waistband?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi,

   I bought the fabric and ribbing here: http://www.kleurenmix.nl/Webwinkel-Category-1115155/joggingstof-en-boordstof.html

   Verwijderen