maandag 31 december 2012

Babyborn, meesterstuk, rokje en jaarwisseling

Slaapzak voor pop van Maureen.

Achterkant van slaapzak en jurkje voor pop van buurmeisje.
 
En de voorkant!
Net voor kerst was ons buurmeisje jarig. Ze wilde graag kleertjes voor haar BabyBorn pop. Ik had nog patroontjes van Wollyonline liggen van een jurkje en een slaapzakje. Eerst voor de pop van Maureen een proef slaapzakje gemaakt van restjes stof, daarbij iets te veel geprobeerd het uit de restjes te krijgen waardoor de print voor geen meter doorloopt... Nou ja, het is maar een slaapzak voor een pop. Voor ons buurmeisje daarna ook de slaapzak gemaakt een een bijpassend jurkje. Ze was er erg blij mee. Camiel heeft inmiddels ook een slaapzak voor zijn pop besteld, natuurlijk met een stofje met autootjes er op.

Camiel helemaal blij met z'n nieuwe voorjaar/najaarjas.
Inclusief reflecterende rits, fotografeert zo fijn met flits....

Poging van een foto zonder flits.... Stil staan is moeilijk als je 3,5 bent!

Foto zonder Camiel er in, dan is de jas ook echt te bekijken.
Op de linkermouw (als ie 'm aan heeft) is een embleem bevestigd.

Helemaal dicht geritst ziet het er zo uit.

En dit was het plaatje uit de Ottobre. Mijn exemplaar lijkt toch best ;-).
In Ottobre nr 4 van 2012 stond een patroon van een ontzettend stoer jasje. Wel in de categorie: da's niet makkelijk. Terugkijkend is dit het meesterstuk van 2012. Hier ben ik het meest trots op. Het jasje is maat 98, met de lengte van 104. Hierdoor kan hij 'm zowel komend voorjaar als najaar aan en mogelijk ook nog voorjaar 2014. In tegenstelling tot het patroon voorschrijft, heb ik gekozen voor een gevoerde versie. Dat was meteen leerpunt 1: voering van een jas mag met name aan de achterkant breder zijn dan het achterpand van de buitenkant, dat beweegt fijner. Met hulp tijdens naailes hebben we dit opgelost door er een stukje blauwe joggingstof tussen te doen (want m'n voering had ik net niet mee die keer....). Staat meteen erg leuk aan de kapstok.
Het moeilijkste van de jas waren de paspelzakjes met rits. Ben er zeker twee naailessen druk mee geweest en het was een heel gepuzzel om het goed te krijgen. Als je met je neus er boven op zit dan zie je vast nog kleine schoonheidsfoutjes, maar van een halve meter afstand ziet niemand het. Ook best trots op dus!
De schuine rits viel me mee, alleen het laatste stukje met de hand dicht maken is niet m'n hobby. Het is wel erg netjes geworden. Met de rits had ik geluk, die vond ik voor een klein bedragje bij Jan Sikkens in een restantenbak. Bij het fotograferen kwam ik erachter dat de rits reflecteert. Dat is een leuk extraatje, een stukje veiligheid tijdens het buiten zijn in schemer of donker. Is Camiel in ieder geval goed zichtbaar.

Blij met haar outfit!

Keurig poseren ;-)
Tot slot maakte ik voor Maureen nog een rokje. Eigenlijk lag deze al een tijdje bijna klaar in een tasje te wachten op de onderste rolzoom en elastiek in de taille. Gisteren afgemaakt en ze wilde 'm vandaag meteen aan. Voor dit rokje heb ik de panden van rokje Jolanda van Farbenmix gebruikt, mt 122. Voor het onderste, bruine, deel in joggingstof heb ik een voor- en achterpand gemaakt confrom de gewone afmetingen van dit rokje. Voor het bovenste tricot gedeelte heb ik een extra pand toegevoegd en aan de bovenzijde wat gerimpeld. Tot slot van boordstof een tailleband gemaakt. De kleurtjes en motiefjes zijn ook deze keer uitgezocht bij een paar leuke kniekousen van de Hema. Denk er even roze laarsjes bij en er is een vrolijk setje ontstaan dat ze volgend jaar ook nog prima zal passen.

Jaarwisseling
Dit is het laatste blogbericht van 2012. Niemand wist dat ik voor mezelf een uitdaging had op naaigebied. Mijn doel was om 2012 minstens 24 dingen te naaien. Dat is ruimschoots gelukt:
  • Gepimpte shirts 4x geblogd (vaker gedaan, vooral voor Camiel)
  • Maureen: 1 jumpsuit, 11 jurken, 6 shirts, 8 rokjes, 1 legging geblogd (3 gemaakt), 1 bodywarmer, 2 onderbroekjes en 1 hemd. Totaal: 33 stuks
  • Camiel: 3 shirts en 1 jas. Totaal: 4 stuks
  • Saskia: 1 jurk, 2 shirts, 1 rok en 1 colbert. Totaal: 5 stuks
  • Cadeautjes: 1 schortjurkje, 1 slaapzakje en 1 jurkje voor Babyborn. Totaal 3 stuks
  • Overig: 1 slaapzakje Babyborn, 1 rokje Babyborn, 1 broekpak Babyborn, 8 zakdoekentasjes, 4 voortentgordijnen: Totaal: 15 stuks
Eindresultaat: 60 stuks genaaid en circa 6 stuks gepimpt. Wow!

Nu klinkt het misschien alsof Maureen heel veel kleding heeft en Camiel niets. Dat valt mee, want Camiel is nauwelijks groter geworden het afgelopen jaar. Hij begint nu eindelijk uit kleding te groeien die hij al 3 jaar (!) past, vrij uitzonderlijk voor een kind van 3,5 jaar. Maureen groeit als kool sinds de zomer en bijna alle zomerkleding die ik in 2012 voor haar gemaakt heb is al te klein en doorgeschoven naar de volgende gebruikster. Voor Maureen kan ik in 2013 een nieuwe zomergarderobe gaan maken in mt 122. Ik vermoed dat Camiel nog steeds heel veel past van vorig jaar... Mocht hij opeens een groeispurt krijgen, dan mag ik flink aan de bak.

Voor 2013 zal ik mijn uitdaging wel delen:
  • Ik ga minimaal 12 kledingstukken voor mezelf maken
  • Voor de kinderen naai ik zoveel mogelijk uit voorraad
  • En koop ik zo min mogelijk kleding voor ze (m.u.v. spijkerbroeken, sokken e.d.)
Laat 2013 maar komen!!!

zondag 23 december 2012

Prettige kerstdagen!


Fotografie: Taco Elburg
Shirts: een beetje van Hema en gepimpt door mezelf.

De lintjes zijn eerst bevestigd met Stylefix en daarna vastgestikt. Om er makkelijker bij te kunnen heb ik één van de zijnaden los gemaakt en daarna weer vast gestikt. Ben wel benieuwd hoe de lintjes in de was blijven, want er zit ook kerst decoratielint bij...

Een jurk met uitdagingen

Jurk met ronde kraag uit 'Stof voor durf-het-zelvers'.

Close up van de kraag.

Stolpplooi, twee aan de voorzijde en twee aan de achterzijde.
 
Blinde rits!

Hier is de kleur van het stofje het beste te zien.

En zo krijg je een beetje een beeld van hoe de jurk staat ;-).
Dat tricot naaien gaat me makkelijk af, soms bijna routine, dus werd het tijd voor een uitdaging. De keuze viel op de jurk met ronde kraag uit het boek 'Stof voor durf-het-zelvers'. Uitdagingen: paspel in een kledingstuk, blinde rits en stolpplooien. In plaats van beleg heb ik de top gevoerd. Tja, nieuwe dingen maken, afwijken van het patroon en denken dat je het beter weet dan de beschrijving in het boek gaan niet altijd goed.... Volgende keer maar braaf doen wat er staat, dan had de rits namelijk wel tussen voering en buitenkant van de jurk gepast. Door mijn eigenwijsheid moest ik al een en ander uithalen (heel fijn met donkerblauw garen op donkerblauwe stof, not!), nog meer uithalen zag ik echt niet zitten. Ach, aan de buitenkant zie je het niet en de binnenkant is wel netjes, maar had nog netter gemogen. Oftewel: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.
Ik heb maat 122 gemaakt. Met roze longsleeve en maillot kan deze jurk al in het voorjaar aan, zonder deze kledingstukken ook in de zomer. Maureen heeft de jurk gepast voordat ik de zoom er in maakte, daarna wilde ze niet meer op de foto. De kleur staat haar leuk en het model kan ze ook goed hebben, al is het wennen om haar in een wat klassiekere jurk te zien.

Edit: dag later foto's kunnen maken van Maureen met jurk. Tja, als het 12 graden in december is...
Gekke bekken trekken....

Dat is charmanter ;-).

Gewoon omdat ik er zin in had :-)

Een wit winters koppie boven een zomerse jurk.

Zwieren en zwaaien!

Lastig om met beperkt daglicht foto's te maken, maar dit is de juiste kleur rood.

Afwerking van de onderkant: omtrek is 3,60 meter, minstens 6 keer dat rondje gestikt.
Ik overweeg nog om een heel smal groen lintje op deze roze te stikken.

Van onderen.... veel lint en tule :-).
Na al het naaien van tricot van de afgelopen tijd had ik opeens zin om 'gewoon' katoen te naaien. Nu lag er al een tijdje een mooie rode stof met bloemen te wachten, hiervan wilde ik een Elodie maken voor Maureen. Jammer dan dat het midden in de winter is, ik ben gewoon lekker een zomerjurk gaan maken! Nu is zomerkleding voor Maureen ook geen overbodige luxe, ze groeit als kool. Ik heb daarom maat 122 gemaakt.
Bij de stof had ik al een keer groen geruit lint gekocht om de jurk een beetje casual te maken. Tijdens het maken bedacht ik me dat een tule rand aan de onderkant leuk zou zijn. Het maken daarvan was nog best een klus: stroken van 10 cm hoog knippen, stroken met smalle kant aan elkaar zetten, de lange kant op elkaar stikken (dan prikt het niet in de benen, gesloten kant zit onderaan), rimpelen tot een passende lengte en aan de jurk stikken. Daarna een smal lint aan de binnenkant gemaakt om de uiteindes van de tule weg te werken en een lint aan de voorkant. Meters heb ik gemaakt!
Omdat de tule een beetje stug is blijft de jurk iets wijd uitstaan. Hmm, niet echt casual meer :-). In ieder geval wel een heerlijke meisjesachtige zwaai en zwier jurk rijker...