dinsdag 31 december 2013

Laatste resultaten en terugblik/vooruitblik

Zo op de laatste dag van het jaar is het tijd om terug te kijken en vooruit te kijken. Maar voordat ik dat ga doen, eerst wat achterstallig blogwerk, dan is daarna het jaaroverzicht ook compleet te krijgen ;-).

Eerst wil ik jullie mijn nieuwe tweedehands naaimachine voorstellen. Eigenlijk nog niet gepland aan te schaffen, maar ja, soms komt er iets op je pad dat je niet voorbij kan laten gaan....
Een Bernina Activa 135
Inmiddels al wat meters mee gemaakt en nog geen spijt van deze (impulsieve) aankoop. Mijn vorige naaimachine heeft een fijn huis gevonden bij iemand anders.
Groene Jacob-broek van Zonen09
Voor Camiel lag er al een tijdje een groene broek geknipt klaar van het patroon Jacob van Zonen09. Dat leek me een mooi projectje om te maken met m'n nieuwe naaimachine. Al naaiende kwam ik er achter dat ik overal braaf een naadtoeslag had aangeknipt en zag ik in de beschrijving dat dat dus niet nodig is.... Gevolg: broek is op de groei! Eigenlijk vooral in de lengte. Dat is natuurlijk eenvoudig te verhelpen. Toch besloten deze broek klaar te leggen voor volgend jaar, dan is de lengte waarschijnlijk precies goed. De broek is aan de zijkant afgewerkt met een zwart paspel en aan de onderkant met een stoer zwart blokjes stiksel.
De zomerse meisjesvariant van de Jacob
Van de groene stof had ik iets over. Ik probeer restjes indien mogelijk meteen te verwerken en knipte voor Maureen een shortje van het Jacob-patroon. Afgelopen zomer ook niet aan toegekomen om te naaien, maar door het teveel aan naadtoeslag past ze 'm volgend jaar (en het haar daarna) ook. Ook nu gebruikte ik de nieuwe naaimachine en leefde ik me uit met een siersteek, maakte ik een heel mooi strak knoopsgat en stikte verder vooral heel veel groen garen erdoor.... Ook deze short heeft aan de zijkant een paspelbandje.

Daarnaast was er wat echt achterstallig blog onderhoud, nog van afgelopen zomer.... Voor de volledigheid toch even de foto's.....
Vrijgezellenfeestje!
Iedereen moest iets meenemen voor de a.s. bruid waarvan ze moest raden van wie het was. Ik maakte voor m'n zusje hetzelfde shirt als ik voor mezelf maakte. Patroon komt uit een Knipmode, weet niet meer welke....

Net voordat we op vakantie gingen naaide ik voor mezelf 3 zomerhemdjes,
de weersvoorspellingen waren te goed voor mijn kledingkast ;-).
Patroon is van It's a Fits.

Ook voor de zomer: een Romo rok van Farbenmix voor mezelf.
Gevoerd met stretch voering en aan de onderzijde voorzien van een kantje.

Zucht, steun, kreun.....
Een vest uit een Knipmode dat qua model eruit zag als een badjas toen ik het aan had.
Ligt nog te wachten op de nodige aanpassingen, want de stof en de kleur vielen wel in de smaak. Maar ja, gebreide stof uithalen is geen pretje.... en het weer gaf ook nog geen aanleiding om aan het uithalen te beginnen.
Blijft dus liggen tot ergens in 2014 en telt niet mee voor dit jaaroverzicht.....
Dan nu tijd voor de terugblik. Mijn voornemen van een jaar geleden was:
 • Ik ga minimaal 12 kledingstukken voor mezelf maken
 • Voor de kinderen naai ik zoveel mogelijk uit voorraad
 • En koop ik zo min mogelijk kleding voor ze (m.u.v. spijkerbroeken, sokken e.d.)
Wat is daarvan terecht gekomen? Ik heb nog wel kleding voor de kinderen gekocht, maar wel elk jaar minder denk ik. Uit voorraad naaien heb ik beperkt gedaan. Tja, m'n hobby is niet alleen naaien maar ook stofjes verzamelen denk ik.... Er is ook zoveel leuks te verkrijgen :-). Dan de getalletjes:
 • Camiel: 7 stuks
 • Maureen: 22 stuks
 • Saskia: 12 stuks (yes, uitdaging gehaald!)
 • Cadeautjes: 3x en 1 proefjurk, 4 stuks dus
 • Gepimpt: 5x een shirt voor Maureen, 3x een shirt voor Camiel (waarvan 2 geblogd)
 • Bruidsmeisjeskleding: 2 jurken, 2 leggings, 2 vestjes en 1 ringkussentje
Eindresultaat: 52 stuks genaaid en 8 gepimpt. Ietsje minder als vorig jaar, maar ja, er zaten twee prachtige tijdvretertjes bij (de bruidsmeisjesjurkjes) en door drukte op het werk heb ik voor de zomervakantie een paar maanden bijna niets genaaid.

Vooruitkijkend naar 2014 dan zie ik weer een druk werkjaar komen. Ik blijf wel naaien, dat is ook ontspanning. Zowel Maureen als Camiel schieten momenteel de lengte in. Maureens zomerkleding in mt 122 lijkt komende zomer alweer te kort te zijn en Camiel krijgt mogelijk de lang verwachte groeispurt. Ik wil ook voor mezelf blijven naaien. De uitdaging voor 2013 gaat daarom in 2014 in de herhaling!

1 opmerking:

 1. Indrukwekkende lijst, respect!
  Hopelijk wordt jouw goed warmgedraaide oude machine voor mij ook een grote vriend!

  BeantwoordenVerwijderen