dinsdag 24 januari 2012

Oefenen, oefenen en labels

Experiment strijkapplicatie geslaagd.

Blije eigenaar. Nu alleen wachten op de zomer....

Mijn eigen labels :-))).

Inspiratieschetsje zoals ik op de iPad maak.

Hollandse Oona

Nog een blij kind dat op de zomer moet wachten.

Achterkant van het jurkje.
Voordat ik heel serieuze kledingstukken (voor het eerst iets voor mezelf?) ga maken met de lockmachine wil ik eerst oefenen. Zomaar wat heen en weer locken spreekt me niet aan, daarom ben ik aan de zomergarderobe van met name Maureen begonnen. Meisjeskleding vind ik nu eenmaal leuker om te maken en het moet wel een leuke hobby blijven. De broek voor Camiel waar ik aan begonnen ben, heb ik daarom in de hoek gegooid.

Oona
Voor mijn eerste -gelockte- katoenen kledingstuk koos ik het simpele patroon Oona van Farbenmix. Dit is een A-lijn jurkje waar eindeloos op te variëren is. Op internet heb ik een keer een zomerjurkje van Mim-pi gezien dat erg op dit model leek en dat gemaakt was van rood-wit-blauwe stofjes (collectie zomer 2010 denk ik?). Als ik iets zie wat ik leuk vind, maak ik aantekeningen op de iPad. Een heel simpel schetsje en wat steekworden. Op basis daarvan geef ik er mijn eigen draai aan. Het jurkje is volledig UWYH*. Omdat het vooral bedoelt was als lock-oefenobject heb ik er geen beleg in gemaakt, in plaats daarvan is de bovenkant voorzien van een rolzoom. Als finishing touch is er een oer-Hollandse strijkapplicatie opgemaakt (+ heel veel lintjes). Helaas bleek bij het wassen van het jurkje dat één van de rode stofjes nooit eerder gewassen was, dat heeft helaas een beetje afgegeven :-(. Al met al toch happy met het eindresultaat, laat de zomer dus maar komen!

Strijkapplicatie
Een ander klein projectje in het kader van oefenen is het gepimpte zomershirtje voor Camiel. Ik wilde weleens zien hoe een simpel basic shirt van de Hema wordt met een strijkapplicatie er op (voordat ik kleding waar ik uren op heb zitten zwoegen verknal met een verkeerd gestrijkte applicatie). De instructies keurig opgevolgd en het was echt zo klaar. Voor herhaling vatbaar.

Labels
Zelf gemaakte kleding is hartstikke leuk, maar voor een kleuter soms lastig met aantrekken. Er zit namelijk geen merkje of labeltje in waaraan te zien is wat de achterzijde is. Bij Holland Label heb ik daarom een mix van verschillende kleuren labels besteld. De eerste zit inmiddels in het Hollandse Oona-jurkje. Ik dacht dat het makkelijker en/of netter zou zijn om 'm met de hand te bevestigen, maar daar ben ik van terug gekomen. De volgende keer ga ik het met de naaimachine doen en naai ik 'm op het beleg voordat ik het beleg aan het achterpand naai. Dan zijn de stiksels aan de achterzijde onzichtbaar.

*UWYH = Use What You Have. In de kerstvakantie hebben we flink opgeruimd en is er een kast vrij gekomen voor mijn lapjesvoorraad. Nu heb ik overzicht en... genoeg keuze om te UWYH-en. Ik probeer alleen heel gericht stofjes bij te kopen, bijvoorbeeld om iets goed te kunnen combineren. Goed voornemen toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten