donderdag 2 februari 2012

Rupsje-nooit-genoeg-jurken

Inspiratie: deze foto van een Carbone jurkje van zomer 2011.

Knippen van de stofjes.

Eerste jurk: voorkant.

Eerste jurk: achterkant.

Tweede jurk: voorkant.

Tweede jurk: achterkant.
In een tijdschrift zag ik een foto van een Carbone-jurkje dat ik erg mooi vind. Omdat ik met de lockmachine meer kan dan alleen met een naaimachine, zag ik wel mogelijkheden om een vergelijkbare jurk te maken. Het model is vrij simpel, eigenlijk gewoon een A-lijn jurkje, bestaande uit veel verschillende stofjes en op een bijzondere manier in elkaar gezet. Voor een kleuter vind ik het voorbeeld iets te kort, mijn versie is tot op de knie geworden. Eerst was ik van plan vergelijkbare stofjes te zoeken, maar toen ik hele mooie Rupsje-nooit-genoeg-stof zag was de keuze voor die stof snel gemaakt.
Als basis heb ik opnieuw patroon Oona van Farbenmix gebruikt. Ik heb het patroon helemaal verknipt. Uiteindelijk had ik 16 (!) patroondelen. Dat moest wel bijna mis gaan... En ja hoor, dat gebeurde ook. Het middelste gedeelte van de jurk moest afwisselend bestaan uit een kolom met 2 of 3 lapjes (Voorkant: links 2, rechts 3, achterkant: links 2, rechts 3, oftewel: 2-3-2-3). In plaats daarvan had ik 2-3-3-2 geknipt. Daar kwam ik te laat achter. Uithalen zou niets oplossen en ik had onvoldoende stof om opnieuw te knippen. Uiteindelijk besloten extra stof bij te halen en het 'foute' gedeelte niet uit te halen, maar dat gedeelte te benutten voor een tweede jurk.
Twee exacte dezelfde jurken vond ik niet leuk, dus er is een kleine variatie aangebracht in het bovenste gedeelte. De ene jurk sluit aan de bovenzijde met knopen en is gemaakt van stof uit de Rupsje-nooit-genoeg-serie. De andere jurk heeft een bovenzijde van soepele/dunne spijkerstof met drie knoopjes erop, waarbij tussen de voor- en achterkant een stuk gekleurd elastiek is gezet. Gekleurd elastiek was moeilijk te vinden, na tips op het Sancho-forum om bretels te verknippen, bedacht ik me dat ik nog elastische peuterriemen had liggen die niet gebruikt worden. Eén van deze riemen heb ik verknipt en dat elastiek heb ik gebruikt.
Erg leuk aan de jurk vind ik dat de verschillende lapjes zijn afgewerkt met een rolzoom en daarna op elkaar gestikt. Dit geeft een speels effect. Het bolletjeslint aan de onderzijde maakt het geheel nog vrolijker.
Als finishing touch zijn deze jurkjes voorzien van mijn eigen labels.

Maureen had geen zin om op de foto te gaan. Ik heb dit model eerder gemaakt in deze maat en weet dat het goed zit (zie Hollandse-versie en de Kabouter-versie). Wie weet kan ik haar binnenkort overhalen om alsnog op de foto te gaan ;-). Tot die tijd moeten jullie het doen met foto's van de jurken aan een hangertje.

6 opmerkingen:

 1. Wauw, jij bent echt lekker op dreef zeg! De kledingkast van Maureen is al bijna helemaal gevuld voor de zomer!
  Erg leuk geworden, heel zomers!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig, ik had de stof ergens gezien maar wist niet wat er van te maken. Een lap leek mij saai, jij hebt dat erg mooi opgelost zo. Super.
  Sancho groet, Anouk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, is dit jurkje te koop? we geven voor onze 2 jarige vlinder een rupsje Nooitgenoeg verjaardagsfeest. groet, Evy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Evy,

   Dit jurkje was te koop, maar was ook als eerste verkocht.

   Groetjes Saskia

   Verwijderen
 4. Lees net dat hij niet meer te koop is :-)
  Heb je eventueel het patroon van de jurk nog?

  Groetjes Nanique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nanique,

   Ik gebruikte Oona van Farbenmix. Alleen het voorpand heb ik verder 'verknipt'.

   Groetjes Saskia

   Verwijderen