donderdag 16 februari 2012

Nog meer oefenen met tricot & research

Setje rokje 3449 Bizzkids en shirt Creative Workshop 301 Ottobre, mt 116.
Er komt nog een effen roze legging bij.

Geen zin om op de foto te gaan...

Verstoppen... maar zo wel een leuke detailfoto van de mouwen.

Het shirt. Qua pasvorm vind ik 'm geslaagd.

Het rokje. Een heerlijk basismodelletje.

Wikkeljurkje uit Knippie nr 4, 2008.
Foto is net voor bedtijd gemaakt.
Normaal gesproken draagt ze er een shirt onder.

Met het hoedje dat ze op school heeft geknutseld.

Voorkant.

Achterkant.
Voor Maureen heb ik een setje gemaakt bestaande uit rokje 3449 van Bizzkids, alleen niet de overslagversie maar een 'gewone' variant zonder overslag. Daarbij maakte ik van dezelfde stofjes een shirt van het patroon Creative Workshop 301 van Ottobre. Er komt van de effen kleur roze nog een legging bij. Het is echt een voorjaarssetje of voor mindere zomerdagen (ik heb de regenachtige zomer van 2011 nog in gedachten...).

In de bieb vond ik heel toevallig Knippie nr 4 uit 2008. Hierin staat een mooi patroon van een wikkeljurkje. Nu heb ik 'm in maat 116 gemaakt en ik ga het patroon ook in grotere maten nog overtrekken. Het is een erg fijn model. Zit snel in elkaar en heeft een mooie pasvorm. Helaas ben ik bij deze versie wel in een naaien-met-tricot-valkuil gestapt... Ik heb er helemaal niet bij stil gestaan dat ook bij dit jurkje het lint/boordje iets uitgerekt moet worden bij het aanzetten. Ik had het kunnen weten door het 'monsterlijke' shirt dat ik eerder voor Camiel maakte. Nu ga ik het vast nooit meer vergeten ;-). Overigens valt het niet eens heel erg op als ze 'm aan heeft. Volgens mij kan dit patroon ook van katoen of babyrib (voor de winter) gebruikt worden, er komt dus zeker een herhaling als de tijd het toelaat.

Nu ik een aantal tricot kledingstukken met de lockmachine heb gemaakt, werd het tijd voor een onderzoek naar meer mogelijkheden. Op internet is heel veel informatie en inspiratie te vinden. Ik heb behoorlijk wat rond gesurft en alles hier verzamelt.

Inspiratie
Laat ik eens beginnen met waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor naaien met tricot, hoewel dit wel het onderwerp is waar ik de laatste tijd veel naar kijk. Hier komt mijn inspiratie vandaan:
  • Tijdschriften en tv-programma's.
    Als ik iets leuks zie maak ik er of een schets of een foto van. Ik bekijk de modereportages in de bladen met hele andere ogen nu ik zelf naai. Ditzelfde geldt voor tv-programma's. Zo wil ik nog steeds een keer de opname van Kinderen voor Kinderen stil zetten om een bepaald rokje nader te bestuderen.
  • Collecties van bekende modemerken en grote winkelketens.
    Ik hou van Mim-pi, Carbone, Chaos & Order, Tante Betsy, Hema en soms ook H&M. Ik hou er niet van als al van verre te zien is uit welke winkel het kledingstuk komt. We gaan dus voor de mix: bekend & leuk van de grote ketens en zelf gemaakt & origineel ge├»spireerd op de grote merken.
  • Blogs, forums en naailes.
    Inspiratie vind ik ook bij andere naaisters. Zowel op naailes als op het Sancho-forum. Zo kom ik ook regelmatig op blogs van andere moeders (sorry, nog geen man tegen gekomen in dit wereldje...) en zie ik daar de meest mooie dingen. Op het gebied van tricot vind ik dit shirtje van Zolderwerk heel mooi of deze rok van 'Maar niet van grijs' of de jurkjes van Dressme.  
De techniek
Inspiratie is leuk, maar bij naaien komt ook best wat techniek kijken. Hiervoor ga ik (bijna) wekelijks naar naailes. Ik probeer daar bewust dingen te maken waarbij ik hulp nodig heb. Thuis maak ik dan de simpeler dingen.
De naailesjuf staat niet dagelijks naast mijn naaimachine, op andere dagen zoek ik technische kennis op het forum van Sancho. Daar zijn altijd dames met slimme tips of handige oplossingen. Lang leve internet!
Ook in blogland is er veel informatie te vinden over hoe je handig dingen kan aanpakken. Vooral de Belgische blogsters maken vaak tutorials e.d. (waar halen ze toch al hun tijd vandaan?). Eentje vond ik in het kader van mijn tricot-studie heel handig: de XY-files van Mamasha. Hier staan ALLE tips en trucs over naaien met tricot. Eigenlijk iets om uit te printen en boven de naaimachine te hangen...
Tot slot kijk ik hoe gekochte kledingstukken in elkaar zitten. Vooral de afwerking van de halsboord heb ik goed bekeken en het viel me daarom direct op dat de nieuwe basic-shirts van de Hema geen doorgestikte halsboord hebben (toch een mindere afwerking). Nog erger is dat ze niet recht van draad zijn geknipt en dus draaiende zijnaden hebben. Inmiddels kan ik al zeggen: ik zou het zelf netter doen!

1 opmerking: